Țara Lăpușului
Târgu Lăpuș
Fiind situat într-o zonă de interferență, la confluența unor căi de comunicație, localitatea a devenit târg al zonei, motiv pentru care s-a dezvoltat progresiv, ca centru comercial, cultural, folcloric pentru zona bazinului superior al râului Lăpuș, denumită generic și Țara Lăpușului. Orașul este un exemplu viu de toleranță culturală și religioasă, dovadă cele șapte biserici, fiecare aparținând câte unui rit.
Obiective turistice din Țara Lăpușului:
- Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” de la Rogoz - construită în anul 1663 din două lemne uriașe aduse din Dealul Popii, biserica face parte din Patrimoniul UNESCO: http://www.maramures.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=299
- Rezervația naturală „Cheile Lăpușului”, care oferă posibilitatea practicǎrii de sporturi extreme, cum ar fi rafting.
- Muzeul Florian, la 10 km de orașul Târgu Lǎpuș, înspre localitatea Cernești. O poianǎ care gǎzduiește lucrǎri de sculpturǎ în aer liber.
- Mănăstirea Rohia
- Lacul Lighet
În Țara Lăpușului a trăit faimosul haiduc Pintea Viteazu, care lua averile bogaților, pentru a le da sărmanilor. De aceea, în mai multe locuri din Țara Lăpușului veți afla câte o frântură din legenda sa. Tot aici puteți admira case tradiționale, spoite în albastru, tipice pentru regiune.
Țara Lăpușului pe bicicletă! Sunt poate mai puţini aceia care ştiu că dealurile domoale ale vechii Terra Lapusensis, munţii ceva mai îndrăzneţi şi satele cuibărite sub aceştia oferă itinerarii bune pentru amatorii de turism pe două roţi. Călătorind cu bicicleta, veţi putea descoperi mult mai multe decât din goana automobilului: biserici şi mănăstiri izolate, lacuri, păduri şi păşuni, uliţe de ţară şi gospodării tradiţionale. Pentru mai multe informații privind această metodă inedită, vă invităm să accesați www.visitmaramures.ro