Seminar – 16 august 2014 – Dezbatere privind dezvoltarea turismului rural

FOTO ANDREEA ARON pt Seminar

Aproape 9 milioane de români trăiesc la țară, în 4 milioane de mici gospodării, în 12.000 de sate.

Este o civilizație rurală vie, unică în Europa.

O cultură străveche, cu un viitor incert.

Care va fi soarta ei? O modernizare după model occidental? O abandonare? O zbatere sub invazia kitsch-ului, a non-valorilor, a falimentării economice?

Noi credem că civilizația rurală este sufletul acestei țări. Credem că trebuie prețuită, promovată și încurajată.

Drumul parcurs de alte țări europene este o sinucidere culturală pe care nu trebuie s-o urmeze satul românesc.

Merită o altă cale.

La seminarul de închidere a festivalului, dezbatem calea prin care putem sprijini satul românesc, protejându-i valorile și redându-i demnitatea. Te poți înscrie la adresa de e-mail [email protected].

Considerăm că această dezbatere este o bună ocazie de a analiza împreună experiența festivalului și de a schița inițiative turistice atractive pentru satele românești.

Totodată vrem să propunem dezvoltarea unui proiect de anvergură, ce va include mai multe așezări rurale din România, în parteneriat cu sate din alte țări europene, explorând legături străvechi între popoare.

„O legătură între români și irlandezi este reprezentată de crucea celtică. Această cruce, foarte răspândită în Irlanda, într-o formă de piatră, străveche, mărturie a unei civilizaţii din trecut, o găsim azi viu colorată, cât se poate de contemporană, în cimitirul din Săpânţa, mărturie a unei culturi la fel de străvechi, dar de data asta încă în viaţă.

În 2007, Nicolae Covaci de la Phoenix mi-a prezentat viziunea lui pentru un festival celtic, explorând legăturile dintre noi și alte comunități care au o moștenire celtică, pentru a crea un traseu tematic în scop turistic. Astfel de inițiative, cu abordări inovatoare, se bucură de aprecierea turiștilor și pot beneficia de sprijin nerambursabil.

Vrem ca valorile satului românesc să fie sprijinite. Săpânța este una dintre cele mai fericite situații. Are tradiție vie, are și atracții turistice. Însă alte 12.000 de sate din România nu sunt băgate în seamă.” - Peter Hurley, coordonatorul festivalului