Turist în Maramureș
Case și porți de lemn sculptat, ceramică, obiceiuri populare, biserici unice în lume. Toate, sub un singur nume: Maramureș.
Cu oameni care încă își poartă costumele moștenite de la străbuni în orice zi, cu o natură desprinsă parcă din rai, Maramureșul este o experiență unică pentru vizitatori.
Are opt biserici incluse în patrimoniul mondial al UNESCO, un cimitir aflat printre cele mai vizitate necropole din lume, singura cale ferată forestieră cu ecartament îngust din Europa aflată încă în uz, dar și monumente care amintesc în mod răscolitor de istoria recentă: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu-Marmației și Casa memorială a laureatului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, în același oraș.
Pentru mulți dintre vizitatori, o vacanță în Maramureș este echivalentul unei întoarceri în timp, într-o epocă în care viața avea un alt ritm, iar oamenii duceau un trai mai simplu, dar mai bogat sufletește, călăuzindu-se după valori ce par să se fi diluat în zilele noastre. Maramureșenii sunt păstrători ai tradițiilor și meșteșugurilor moștenite de la înaintașii lor și își învață și astăzi copiii să țeasă, să cioplească lemnul, să cosească – dar și să joace și să cânte.
„Maramureșul mă încarcă de energie de fiecare dată când îl vizitez! Mi-a plăcut din primul moment, când l-am privit, din Dealul Ştefăniţei, într-o dimineaţă devreme, în august 2003! Mi s-a tăiat respiraţia, văzând o grădină imensă, cumva pieptănată de mână, inimaginabil de frumoasă, care vibra vizibil sub razele soarelui. Parcă mă uitam, ca într-un vis, la un peisaj din Irlanda, unde aceeaşi privelişte poate fi văzută, însă împrejmuită cu garduri de piatră cât poţi cuprinde cu ochii, câmpuri din piatră, neatinse de o sută de ani, piatră albă, ca oasele unei civilizaţii rurale, odată vie, dar demult transformată în fosile.
Credem noi că, atât timp cât trăim, suntem buricul universului; dar nu este aşa. Trecem aşa de repede, neconştientizând faptul că Maramureşul de azi e ca o replică a Vestului Irlandei, de acum două mii de ani, aşa ca printr-o mişcare a sorţii şi a destinului. Cum va arăta Maramureşul în viitor? Ce comoară spirituală pentru omenire este Maramureşul de azi! Ce onoare să particip la apărarea ei! Ce păcat ar fi să risipesc timp şi să nu reușesc să împiedic stingerea ei!” - Peter Hurley
Pentru mai multe informații privind traseele turistice din Maramureș, accesați www.visitmaramures.ro