Sighetu-Marmației
Originea numelui orașului este cuvântul traco-dacic zeget, însemnând cetate.
Situat la confluența râurilor Iza și Tisa, municipiul Sighetu-Marmației este centrul cultural și economic al Maramureșului istoric. Până în 1919 a fost reședința comitatului Maramureș, iar în perioada interbelică a fost reședința județului Maramureș.
Prezintă un amestec al culturilor și stilurilor de viață modern și tradițional. O vizită la Sighetu-Marmației te poartă prin istoria mai multor secole și culturi.
Printre obiectivele turistice se numără:
- Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței)
„Memorialul durerii”, cum mai este numit, reprezintă cel mai important obiectiv turistic al orașului. Printre cei care și-au găsit sfârșitul în această temniță comunistă, transformată în memorial, s-a numărat și Iuliu Maniu. În 1997 Memorialul a fost declarat „ansamblu de interes național”, proiect unic în țările est-europene, dedicat reconstruirii și analizei trecutului comunist. - Muzeul Satului Maramureșean (în aer liber), constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.
- Muzeul Etnografic al Maramureșului, unde se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupațiile de bază din zona Maramureșului
- Muzeul Culturii Evreiești, cu o expoziție dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel;
- Templul Vijniter Klau, mărturie a existenței unei comunități evreiești însemnate, înainte de Al Doilea Război Mondial.
Din Sighetu-Marmației puteți ajunge cu ușurință în sate pitorești, aflate la distanțe scurte unul de altul. Pasionații de aventuri în natură sunt așteptați în rezervația naturală Creasta Cocoșului, unde există trasee de cățărare cu pereți verticali de până la 150 de metri.