Ediția 2010

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, 12-15 august 2010

festival Alisa Tarciniu pentru Editia 2010  

Prima ediție a festivalului, derulată cu fondurile proprii ale organizatorilor.

Muzică românească şi irlandeză, două culturi care se întrepătrund, ateliere de creaţie şi învăţare, firescul vieţii la Săpânţa.

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”: cinci zile cu muzică altfel – Grigore Leşe şi invitaţii lui, suita „Vocile din Cimitirul Vesel” a compozitorului irlandez Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, primul mare eveniment cultural desfășurat în satul vestit pentru Cimitirul Vesel, a atras la Săpânța numeroși muzicieni, turiști și personalități.

Festivalul a fost creat în jurul suitei „Vocile din Cimitirul Vesel”, o lucrare a compozitorului irlandez Shaun Davey, inspirat de epitafurile scrise pe crucile din Săpânța.

FOTO ANDREEA ARON pentru Editia 2010

„Am ales să pun pe muzică epitafurile nu doar pentru că provin dintr-o zonă îndepărtată a României, dar pentru că ele conțin – colectiv și individual- adevăruri universale. Adevăruri despre familie, comunitate, tristețe și bucurie, viață și moarte. Mesajul Cimitirului Vesel este despre cum să te ridici deasupra tristeții și suferinței, cum să fii fericit . Asta mi-a fost suficient pentru a fi aici [la Săpânța], cu muzicieni și cor, să le cântăm la lumina lumânărilor oamenilor din Săpânța, vii și trecuți în neființă.” - Shaun Davey, compozitor și autorul suitei „Vocile din Cimitirul Vesel”

Evenimentul a fost larg mediatizat și a constituit un prilej pentru vizitatori să descopere și să aprecieze viața satului și oamenii locului.

„Festivalul de la Săpânța a trezit în mine, pentru prima dată în viața mea de româncă, sentimentul că am de ce să fiu mândră de originile mele. Am realizat că există atâtea lucruri frumoase și prețioase care ne definesc, dar care, de cele mai multe ori, trec neobservate. Când le descoperi însă, ai sentimentul regăsirii sinelui. Asta mi-a oferit Săpânța.” - Andreea Aron, fotograf participant